03-12-2024, 03:01:45

Autor Tema: Muke po debimetru s okusom plina  (Posjeta: 4461 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Joke

• Trade Count: (0)
  • Ovisnik o alfistima
  • Spol: Muški
  • 164-2.0 TS,166-2.4 JTD,156-1.9 JTD, Ducato 2.8 JTD
    • Split
Muke po debimetru s okusom plina
« u: 24-10-2007, 11:11:44 »
Jednom sam davno obećao da ću staviti slike kako napraviti antidetonator  koji je vrlo djelotvoran posebno na starijim modelima koji imaju debimetar na klapnu.
Zašto je posebno djelotvoran na tim modelima? Zato jer klapna debimetra,ako je slučajno u trenutku detonacije plina u usisnoj grani bila u zatvorenom položaju, trenutno odlazi k vragu. Eksplozija je lomi kao da je od papira. A pronaći dobar debimetar nakon toga je traženje igle u plastu sijena... Naravno, plinaši nude antidetonator koji se stavlja netom prije debimetra, a koji je u biti membrana propusna samo u smjeru usisa.
Nije loše riješenje. Debimetar se neće polomit,ali će zato gumena crijeva,a posebno veliko rebrasto crijevo doslovno otići u zrak.
U ovom uvodu još treba reći zašto plin uopće detonira. Samo "obični" sistemi koji nemaju brizgaljke i idu na usis prije grane detoniraju.
Kod njih je grana konstantno puna plina i obično je razlog u kablovima svjećica ili u nepravilno podešenom plinskom sustavu.

Meni se problem pojavio zbog starih kablova koje sam promijenio sve osim jednog od druge bobine koji je najduži, a kabel iz novog kompleta je bio prekratak. Zato sam ostavio taj jedan stari kabel koji je naravno prema murphijevom zakonu nakon nekoliko mjeseci uzrokovao da ostanem bez svog drugog debimetra. Naravno da sam ga zamijenio nakon te detonacije,ali isto tako sam zamijenio i debimetar....opet...  :mad: :mad: :mad:

Pitate se sigurno sad kako to da zaštita koju sam smislio nije spasila taj drugi debimetar  :?:
Nije ga spasila iz  zbog moje lijenosti tipa, sutra ću to, sutra ću to... Guma označena na slici pokraj antidetonatora je originalno koljenasta, a ona koja je bila prije detonacije na njenom mjestu je bila ravna, improvizirana. Zbog toga je bila jako presavijena na mjestu gdje mora bit obla i time je skoro potpuno zatvorila prolaz prema antidetonatoru. "Jadnik" je izbacio višak tlaka,ali ne dovoljno brzo zbog glupe presavijene gume i pa pa debimetar...  :sad:
Inače ovakaj "uređaj" štiti i crijeva i granu. Promjer od 20 mm je sasvim dovoljan da da izbaci tlak u slučaju detonacije.
Slična spravica se može ugraditi na bilo kojem mjestu. Na crijevima, na samoj grani, svuda gdje je plinovi od detonacije mogu izići vani iz same grane.
U drugom postu slijede slike...
Na slikama se otprilike vidi kako izgleda. Na vrhu cijevi se nalazi kapica koju drži oprugica. Nakon detonacije, tlak podiže kapicu i izbacuje tlak. Oprugice je nakon toga ponovno vraćaju na mjesto. Vakum koji se stvara na usisu je čvrsto drži i ne usisavanja falšeg zraka.
Eto, pitajte ako vas još nešto zanima...

Oko kuće jedan auto i hrpa traktora...

Offline Joke

• Ovisnik o alfistima
    • Split
Odg: Muke po debimetru s okusom plina
« Odgovori #1 u: 24-10-2007, 11:46:48 »

Offline Viktor

• Global moderator
  • Trade Count: (+21)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT
    • Solin
« Odgovori #2 u: 27-10-2007, 22:16:52 »
Rješenje je O.K. ali mi se čini poddimenzioniran presjek. Kada plin eksplodira, skoro trenutno nastane ogroman tlak koji ruši sve pred sobom. Imao sam na svojoj Alfi 3 eksplozije plina (nikad više  plin u auto  :mad: ) istovremeno bi se  odvojili svi spojevi cijevi i gumenih crijeva stlačenog zraka  i  pukao bi plastični dio intercoolera.
Mislim da bi rješenje bilo isti taj sistem ali direktno na usisnoj grani i to promjera 40 mm.

Offline Joke

• Ovisnik o alfistima
    • Split
« Odgovori #3 u: 29-10-2007, 08:29:30 »
Napravit ću poboljšanu verziju 2.  :ok:

Offline Joke

• Ovisnik o alfistima
    • Split
« Odgovori #4 u: 13-11-2007, 10:34:32 »
Da nadodam još jedan trik vezano za ovaj "antidetonator". Motor ler gasa ( nazovimo ga motorom, to je solenoid ) je pričvršćen metalnom obujmicom i jednim vijkom na usisnu granu. Puno ekipe na stranim forumima je upotrijebilo mali trik.
Skine se metalna obujmica jer motor ler gasa ne može ispasti vani. Gumena brtva ga drži i hermetički zatvara ulaz u usisnu granu. Podlak ga drži na mjestu. Ako dođe do detonacije ne samo da će izrađeni antidetonator obaviti funkciju nego će se i motor ler gasa izvući vani dodatno otvoriti još jedno mjesto za izbacicanje tlaka. "Popravak" nakon toga traje 30 sekundi gdje 20 sekundi odlazi na otvaranje i zatvaranje haube.....Naravno, kad je sve ispravno mala je vjerovatnost eksplozije, ali zlu ne trebalo. Grana, debimetar, crijeva, nije baš jeftino...

Offline Joke

• Ovisnik o alfistima
    • Split
« Odgovori #5 u: 13-11-2007, 10:46:22 »

sira

• Gost
« Odgovori #6 u: 14-11-2007, 02:59:16 »
Meni se nikad nije na TS desila detonacija, a kabeli su bili stari koliko i motor, možda zato jer je isparivač bio prejak, pa je smjesa uvijek bila prebogata???
Meni se isto čini da je ovo poddimenzinirano za eksploziju plina kad je puna usisna grana, pogotovo jer je preblizu klapne gasa.
Jesi li siguran da je to bilo zbog tog beru kabela, ili je ovo novi???
Pitam jer sam sad kupio iste takve za V6, a jučer je i plin spojen :D

Offline Joke

• Ovisnik o alfistima
    • Split
« Odgovori #7 u: 14-11-2007, 08:57:25 »
Ovo je novi kabel. Onaj najduži što ide sa bobine sa strane remenica. Kupljen je posebno jer je u jednom od dva kompleta novih kablova taj najduži bio prekratak. Taj jedan Beru kabel košta 60 kn, a svi ostalih 9 championa  zajedno koštaju 240 kn. Ne triba naglašavat koji su bolji. Ali 10 komada kablova x 60 kn.... :mad: :mad: :mad:
Čitam po stranim alfa forumima da se detonacije na TS mogu pojaviti i kad je sve potpuno ispravno. Ne znam što je uzrok tome. Možda neka konstrukcijska fora  :?:  Molim naše znalce da mi objasne.
Čini mi se da je moguće i zbog samog plina. Zadnja detonacija se dogodila kad sam napunio Ina plin, a inače punim na OMV. Čim je napunjen auto je imalo upola manje snage i radilo je jako nemirno u leru.  Inače sam prije zbog Ina plina svakih 6 mjeseci čistio usis od nataložene smole.  :mad: :mad: :mad: Užas, kao da namažeš žuti katran po usisu. Sva sreća da ga malo spreja za čišćenje lako otapa.

Offline Joke

• Ovisnik o alfistima
    • Split
« Odgovori #8 u: 25-03-2008, 08:59:51 »
Update : Nikad ne kupite champion kablove. Ovi novi što sam ugradio su počeli probijati svi do jednog. Trajali su dakle oko 6  mjeseci.  :mad: :wal:
Otvorio haubu po noći jer mi je na zvučnicima počelo jako zujat od iskrenja i imam šta vidit. Vatromet ispod haube od frcanja iskri oko kablova.
Ugradio sam sad opet nove kablove, ovaj put po katalogu tipske kablove za 164, svih 10 komada u kompletu od Faceta. 700 kn...  :kosa:

Offline Joke

• Ovisnik o alfistima
    • Split
« Odgovori #9 u: 24-10-2008, 11:03:30 »
Opet detonacija jučer a sve ispravno.  :mad: I to kod paljenja na plin. Auto upalio, lagani gas i bum. Tlak je izišao van na par predviđenih mjesta,ali debimetar nije preživio. Jedan manje.  :wal: Sreća da uvijek imam jednog složenog u podešenog u rezervi pa je trebalo par minuta da auto bude u funkciji na benzinu.
Kreće izrada inox usisne cijevi umjesto rebraste gume. Cijev će imati isti promjer i dva vakum izvoda kao gumena. Više od polovice promjera cijevi će bit izrezano i imat će polukružni poklopac sa zalijepljenom mekanom gumom koja će brtviti na cijev. Ako to ne bude u stanju izbacit tlak ako dođe do detonacije onda to kuhalo leti van iz auta iako je novo.  :mad:

Offline Niko

• Član Alfa Kluba 9
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • ŠIBENIK
« Odgovori #10 u: 24-10-2008, 11:27:27 »
Opet detonacija jučer a sve ispravno.  :mad: I to kod paljenja na plin. Auto upalio, lagani gas i bum. Tlak je izišao van na par predviđenih mjesta,ali debimetar nije preživio. Jedan manje.  :wal: Sreća da uvijek imam jednog složenog u podešenog u rezervi pa je trebalo par minuta da auto bude u funkciji na benzinu.
Kreće izrada inox usisne cijevi umjesto rebraste gume. Cijev će imati isti promjer i dva vakum izvoda kao gumena. Više od polovice promjera cijevi će bit izrezano i imat će polukružni poklopac sa zalijepljenom mekanom gumom koja će brtviti na cijev. Ako to ne bude u stanju izbacit tlak ako dođe do detonacije onda to kuhalo leti van iz auta iako je novo.  :mad:

Ma kad ti je roknulo to? Ono kad si od zekana išao  :?:

Offline Joke

• Ovisnik o alfistima
    • Split
« Odgovori #11 u: 24-10-2008, 11:32:57 »
Kad san iša kući, navečer. Čim je motor upalio i čim sam dotaka gas, bilo je bum.
I ništa, nastavija vozit doma na plin i prominija debimetar jedan čas...  :wal:

sira

• Gost
« Odgovori #12 u: 28-10-2008, 03:13:21 »

A da pališ na benzin ne bi ti se to desilo, meni se detonacije najčešće dešavaju pri paljenju, ali meni auto radi samo na plin.

Offline Joke

• Ovisnik o alfistima
    • Split
« Odgovori #13 u: 28-10-2008, 10:59:17 »
Ima ti ta smisla, itekako. Tribalo bi ga uvik palit na benzin  :rolll:

Offline RoadRunner

• Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • Alfasud,Sprint,33-Q4,145box16v,156-1.8ts,MiTo tjet
    • Vukovar
« Odgovori #14 u: 28-10-2008, 11:03:38 »
Ima ti ta smisla, itekako. Tribalo bi ga uvik palit na benzin  :rolll:

Sebe radi ugradi automatsku sklopku sa zadrškom do 2000rpm-a ,nije pretjerano skupa ,mislim oko 200-250kn i nije problem za montirat ,poštedit ćeš se muka paljenja i debimetara  :craz
Gas Guzzler

Offline Joke

• Ovisnik o alfistima
    • Split
« Odgovori #15 u: 28-10-2008, 11:06:15 »
Ugrađena je ta sklopka kod auto tima. Pali na benzin i prebacuje na 3000 rpm na plin. Nego seljak prije paljenja pritisne dvaput ono dugme da odmah pali na plin.
Neću više, obećavam...  :redf: :redf: :redf:

Offline RoadRunner

• Ovisnik o alfistima
    • Vukovar
« Odgovori #16 u: 28-10-2008, 11:22:20 »
Ugrađena je ta sklopka kod auto tima. Pali na benzin i prebacuje na 3000 rpm na plin. Nego seljak prije paljenja pritisne dvaput ono dugme da odmah pali na plin.
Neću više, obećavam...  :redf: :redf: :redf:

:hehe: :hehe: a znači u tom zecu leži grm ,nemar  :craz....kasnije ti plin kriv  :hehe:
Gas Guzzler

Offline Isus

• Trade Count: (+9)
  • Ovisnik o alfistima
  • 156
    • ZG Pešča
« Odgovori #17 u: 28-10-2008, 11:40:49 »
jel ti rukne kod paljenja ili u voznji? Iskreno ja i Punto (ok kratka grana) palim odmah na plim d anebi sad tu nekaj turuao.

Alfu kaoj je direkcija isto na plin je rje benzinski dio s oprostenjem zaquratz, injektor ne valja pa nece ga sprimat itd. a na plinu ko urica.
Kockasti auto, najbolji auto.

Offline Joke

• Ovisnik o alfistima
    • Split
« Odgovori #18 u: 28-10-2008, 11:54:42 »
Ma leti u zrak kad je njega volja.  :rolll: Nema pravila. Jednom, dvaput kod paljenja, par puta kod dodavanja gasa u vožnji iz niskih okretaja.
Neko vrijeme bez greške pa opet malo odleti u vazduh, pa opet neko vrijeme bez greške... I sa novim kablovima, novim svjećicama. Probao štelati, više plina, manje plina, bla bla. Uvijek je šansa da pukne. Sad me to više i ne zamara. Najvažnije mi je složit rupetinu da mi više ne lomi ništa pa nek puca kolko želi...

Offline Isus

• Trade Count: (+9)
  • Ovisnik o alfistima
  • 156
    • ZG Pešča
« Odgovori #19 u: 28-10-2008, 11:59:29 »
ne bi me zacudilo da se radi o nedovoljnom podtlaktu u usinoj grani ili ti negdje vuce fals zrak.
Kockasti auto, najbolji auto.

sira

• Gost
« Odgovori #20 u: 28-10-2008, 13:36:10 »
Meni samo pri paljenju, evo jutros opet  :sado:

Offline RoadRunner

• Ovisnik o alfistima
    • Vukovar
« Odgovori #21 u: 28-10-2008, 13:38:36 »
Najvažnije mi je složit rupetinu da mi više ne lomi ništa pa nek puca kolko želi...

:hehe: :hehe: sjetilo me kad je meni "opalilo" jednom pred zgradom ,ljudi na balkone poizlazili ,mislili da nas granatiraju  :hehe: :hehe:
Gas Guzzler

Offline Joke

• Ovisnik o alfistima
    • Split
« Odgovori #22 u: 28-10-2008, 14:49:43 »
Kod mene suputnici jednom mukom zamukli, problijedili kad je puklo. Ja reče, ma šta vam je, ne bojte se, to je samo eksplozija, nije opasno, događa se... :bomb:
Ne znam zašto, al ostali su skamenjeni još neko vrijeme.  :craz :craz :craz

zenica

• Gost
« Odgovori #23 u: 28-10-2008, 15:57:45 »
i teško da ih nagovoriš ponovo s tobom da se voze  :hap: