Jednom sam davno obećao da ću staviti slike kako napraviti antidetonator koji je vrlo djelotvoran posebno na starijim modelima koji imaju debimetar na klapnu.
Zašto je posebno djelotvoran na tim modelima? Zato jer klapna debimetra,ako je slučajno u trenutku detonacije plina u usisnoj grani bila u zatvorenom položaju, trenutno odlazi k vragu. Eksplozija je lomi kao da je od papira. A pronaći dobar debimetar nakon toga je traženje igle u plastu sijena... Naravno, plinaši nude antidetonator koji se stavlja netom prije debimetra, a koji je u biti membrana propusna samo u smjeru usisa.
Nije loše riješenje. Debimetar se neće polomit,ali će zato gumena crijeva,a posebno veliko rebrasto crijevo doslovno otići u zrak.
U ovom uvodu još treba reći zašto plin uopće detonira. Samo "obični" sistemi koji nemaju brizgaljke i idu na usis prije grane detoniraju.
Kod njih je grana konstantno puna plina i obično je razlog u kablovima svjećica ili u nepravilno podešenom plinskom sustavu.
Meni se problem pojavio zbog starih kablova koje sam promijenio sve osim jednog od druge bobine koji je najduži, a kabel iz novog kompleta je bio prekratak. Zato sam ostavio taj jedan stari kabel koji je naravno prema murphijevom zakonu nakon nekoliko mjeseci uzrokovao da ostanem bez svog drugog debimetra. Naravno da sam ga zamijenio nakon te detonacije,ali isto tako sam zamijenio i debimetar....opet...
Pitate se sigurno sad kako to da zaštita koju sam smislio nije spasila taj drugi debimetar
:
Nije ga spasila iz zbog moje lijenosti tipa, sutra ću to, sutra ću to... Guma označena na slici pokraj antidetonatora je originalno koljenasta, a ona koja je bila prije detonacije na njenom mjestu je bila ravna, improvizirana. Zbog toga je bila jako presavijena na mjestu gdje mora bit obla i time je skoro potpuno zatvorila prolaz prema antidetonatoru. "Jadnik" je izbacio višak tlaka,ali ne dovoljno brzo zbog glupe presavijene gume i pa pa debimetar...
Inače ovakaj "uređaj" štiti i crijeva i granu. Promjer od 20 mm je sasvim dovoljan da da izbaci tlak u slučaju detonacije.
Slična spravica se može ugraditi na bilo kojem mjestu. Na crijevima, na samoj grani, svuda gdje je plinovi od detonacije mogu izići vani iz same grane.
U drugom postu slijede slike...
Na slikama se otprilike vidi kako izgleda. Na vrhu cijevi se nalazi kapica koju drži oprugica. Nakon detonacije, tlak podiže kapicu i izbacuje tlak. Oprugice je nakon toga ponovno vraćaju na mjesto. Vakum koji se stvara na usisu je čvrsto drži i ne usisavanja falšeg zraka.
Eto, pitajte ako vas još nešto zanima...