26-04-2026, 06:07:01

Autor Tema: Kamera i video na ICS-u - Alfa 166  (Posjeta: 12087 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Damir

• Član Alfa kluba 18
  • Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Spol: Muški
  • GIULIA super 2.2 180 Q2
    • Lučko, Zagreb
Kamera i video na ICS-u - Alfa 166
« u: 06-01-2008, 17:11:26 »
Evo završio sam svoj projekt i spojio kameru za vožnju u nazad i video na ekran ICS-a

Na  mnogim forumima sam vidio temu o spajanju videa na ICS i došao na ideju spojiti kameru za vožnju u nazad
na ekran ICS-a. Na svim forumima su pisali da signal mora biti RGB da bi se mogao spojiti na ICS. Sve kamere koje
sam tražio po netu imale su samo composite video izlaz pa sam svoju potragu usmjerio na konverter signala sa
composite video u RGB. Napokon sam našao odgovarajući konverter
Car Navigation Screen Dual Video PAL NTSC to RGB Converter
i kontaktirao neke RTV majstore da mi potvrde da konverter zadovoljava moje zahtjeve. Konverter ima dva video
ulaza i RGB izlaz. Prvi video ulaz je namjenjen za spajanje DVD-a, Playstation-a, TV-a  i sl, a drugi video ulaz je
namjenjen za spajanje kamere za vožnju u nazad (rikverc). Ukljućivanje drugog video ulaza je pomoću releja koji
je spojen na plus od rikverc svjetla i kada se ubaci u rikverc, drugi kanal ima izlaz na monitor.

Slijedila je online naruđba i plačanje (AMEX). Isporuka je bila u roku od 6 radnih dana. Konverter me koštao 1210 KN
Prijevoz, carinu i PDV nisam platio (male benificije tvrtke u kojoj radim).
Nakon toga sam preko eBay-a naručio i platio kameru. Cijena kamere s transportom 117 KN a kako je mala vrijednost nije bilo
ni carine ni PDV-a, već mi je poštar donio na adresu. Isporuka kamere je trajala 12 radnih dana (isporuka je iz Hong Konga)

Konačno dolazi i odlazak u Chipoteku po ostale sitnice potrebne da bi se ovaj projekt završio (konektori, prekidač, kablovi). Sve
zajedno me koštalo oko 60-ak KN.

DVD player nisam trebao kupovati jer sam kod kuće već imao jedan prijenosni s mogućnošću ugradnje u vozilo. Potreban mi je bio
samo nosač koji sam našao u Mercatoneu za 49 KN. Inače vrijednost takvih DVD playera je cca 800 - 900 KN (novo s PDV-om)

Napokon sam našao i dva dana da ne radim kako bih mogao sve instalirati spojiti. Želim napomenuti da montaža i spajanje nije
nimalo komplicirana i nije potrebno znanje elektronike i elektrike (samo osnove ono + i -).

Sve je bilo gotovo za svega par sati (efektivno) i mogu reči da sam jako zadovoljan učinjenim.

Sada da sve to malo i dokumentiramo:

1. projekt koji je napravio alfista iz Slovenije ( ElBarto) i koji mi je u velike pomogao:

:: Poglej temo - Moja Bella (166) in mamina 75-ka "INDY"

2. raspored pinova na crnom i zelenom konektoru ICS-a (IDIS)

3. konektori i prekidač iz Chipoteke

4. slike konzole i sjedala prije zahvata

5. slike nakon instalacije

6. i na kraju mali video prikaz

YouTube - video ICS

YouTube - video ICS-2

« Zadnja izmjena: 13-09-2018, 05:39:38 od a.m.alfa »
Alfa 145 QV - rally car

Offline mareo

• Administrator
  • Trade Count: (+33)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT Blackline Q2
    • Zgb
Odg: Kamera i video na ICS-u
« Odgovori #1 u: 06-01-2008, 19:26:02 »
...svaka chast... :clap2:

...samo bi putnici otraga trebali paziti da nogom ne pokidaju chincheve... :mah:

*ebo mene mali pas, kak' si? pa tak'...

Runner750

• Gost
  • Trade Count: (0)
« Odgovori #2 u: 06-01-2008, 20:26:49 »
Svaka cast Damire!!!

Imam jos jedno pitanje. Gledam raspored pinova na konektoru i ne vidim audio stereo ulaza. Jel ne postoji?
Sada koristim casette adapter i mp3 player, ali kvaliteta zvuka je ocajna. Mislio sam da se direktno spojim audio ulazom na konektore ali gledajuci taj raspored izgleda da to nije moguce. Imas mozda koju ideju?

Offline Damir

• Član Alfa kluba 18
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Lučko, Zagreb
« Odgovori #3 u: 06-01-2008, 21:47:34 »
Svaka cast Damire!!!

Imam jos jedno pitanje. Gledam raspored pinova na konektoru i ne vidim audio stereo ulaza. Jel ne postoji?
Sada koristim casette adapter i mp3 player, ali kvaliteta zvuka je ocajna. Mislio sam da se direktno spojim audio ulazom na konektore ali gledajuci taj raspored izgleda da to nije moguce. Imas mozda koju ideju?

Raspored pinova je za konektore od navigacije i telefona, Tako da ni nemože biti audio ulaza. Što se tiće audio izlaza (stereo) najbolje ti je kupiti neki FM-transmiter i na njega spojiti neki od MP3 playera. Vidio sam ih u Mercatoneu (Zagreb) za nekih 60-ak kuna.
Alfa 145 QV - rally car

Offline Damir

• Član Alfa kluba 18
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Lučko, Zagreb
« Odgovori #4 u: 06-01-2008, 21:52:55 »
...svaka chast... :clap2:

...samo bi putnici otraga trebali paziti da nogom ne pokidaju chincheve... :mah:

To otaga je samo opcija, nemam baš namjeru gledati video dok vozim, tako da za sada kada će biti potrebe
(neka duža putovanja i klinac iza) onda će biti uštekano, ostalo vrijeme će biti odpojeno. Postoji i opcija o kojoj sam
također razmišljao a to su nasloni za glavu s ugrađenim monitorima (i DVD). Vidio na eBay-u za nekih 200 USD.
Ako ću se na to odlučiti onda će instalacija ići kroz sjedalo i neće se ništa vidjeti. Do tada je ovako OK  :ok:
Alfa 145 QV - rally car

Fiuman

• Gost
« Odgovori #5 u: 06-01-2008, 21:59:38 »
 :clap2: :clap2: :clap2: :clap2:   :ok:

Offline cor

• Sa stažom
  • Alfa 166 2.4 JTD
    • Slavonski Brod
« Odgovori #6 u: 07-01-2008, 15:28:26 »
Svaka cast Damire!!!

Audio ulazi su ti pin 23 i 24 zelenog konektora, ali nisu stereo vec mono, nesto bolje u svakom slucaju zvuci ako imas DSP pojacalo koje sam ja naknadno ugradio original. Najbolje ti je rjesenje kupiti loudlink i imas pravi stereo MP3 player http://www.loudlink.eu
« Zadnja izmjena: 07-01-2008, 15:41:36 od cor »
Zaljubljenici u njemacke aute su ljudi koji i od penisa vide vaginu !

Offline cor

• Sa stažom
  • Alfa 166 2.4 JTD
    • Slavonski Brod
« Odgovori #7 u: 07-01-2008, 15:30:46 »
  Damire svaka cast !! O necem tako sam i ja pisao vec na ovom podforumu http://www.alfisti-hr.com/forum/index.php?topic=6323.0, ali nisam radio sa pretvaracem s Composit na RGB .
  Jos jednom svaka cast !
« Zadnja izmjena: 07-01-2008, 15:46:52 od cor »

Runner750

• Gost
« Odgovori #8 u: 07-01-2008, 17:28:36 »
Cor kupio si ovaj mp3 player Loudlinka? Jel si zadovoljan?

Offline cor

• Sa stažom
  • Alfa 166 2.4 JTD
    • Slavonski Brod
« Odgovori #9 u: 07-01-2008, 18:02:17 »
Cor kupio si ovaj mp3 player Loudlinka? Jel si zadovoljan?

Da loudlinka sam kupio jos u 8. mj. prosle godine, stvar je super i zvuk je izvrstan, madjari koji su stvar napravili su stvarno genijalci i nadogradnje pokretackog software-a stalno izbaciju nove. Pogledaj si na njihovoj stranici. Citam komentare na svim alfa forumima u Europi i svi su prezadovoljni. Inace SD kartica od 2 GB ti je sasvim dovoljna. Ako nemas provucen kabel za CD Changer kod njih mozes odmah kupiti i kabel.
 Znam da mnogima mozda cijena za tako nesta nije bas niska ali ako volis dobar zvuk u autu stvar se apsolutno isplati, pogotovo ako uzmes u obzir da polovni (u upitnom stanju) original CD Changer za Alfu 166 preko eBay-a kosta od 150 Eura na dalje, a definitivno pruza puno manje od Loudlink MP3 player-a. (da ne spominjem da neces nikada imati problema sa citanjem kao kod Changer-a )

Runner750

• Gost
« Odgovori #10 u: 07-01-2008, 19:30:30 »
Puno Ti hvala na odgovoru. Mislim da cu brzo kupiti Loudlinka. Jos samo jedno. Jel cita ID3 tagove. Vidi se npr. naslov i izvodac na displeju?

Offline Damir

• Član Alfa kluba 18
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Lučko, Zagreb
« Odgovori #11 u: 07-01-2008, 22:57:40 »
  Damire svaka cast !! O necem tako sam i ja pisao vec na ovom podforumu http://www.alfisti-hr.com/forum/index.php?topic=6323.0, ali nisam radio sa pretvaracem s Composit na RGB .
  Jos jednom svaka cast !

Hvala  :ok:

Znam za tvoj post, pročitao sam ga, samo već sam to isto vidio i na drugim forumima i nije me toliko interesirao video ulaz zbog DVD-a ili sl, već me prvenstveno interesirao zbog kamere kao što sam i napisao u gornjem postu. U to vrijeme sam već pronašao converter i kameru i napravio on line naruđbe. Kako nisam još bio siguran kako će sve to funkcionirati nisam se upuštao u rasprave o videu i spajanju kamere.  :ne2:

Priznajem da je prva ideja bila pronaći RGB kameru ali nažalost nisam mogao ništa pronaći na netu pa sam potragu preusmjerio na converter. Sasvim slućajno sam naletio na gore navedeni konverter a kako on ima mogućnost spajanja dva video ulaza, odlučio sam se i za opciju DVD.  :hap: :hap:

Alfa 145 QV - rally car

Offline cor

• Sa stažom
  • Alfa 166 2.4 JTD
    • Slavonski Brod
« Odgovori #12 u: 08-01-2008, 07:26:23 »
Puno Ti hvala na odgovoru. Mislim da cu brzo kupiti Loudlinka. Jos samo jedno. Jel cita ID3 tagove. Vidi se npr. naslov i izvodac na displeju?

Nazalost, posto Loudlink emulira CD Changer za sada ne prikazuje naslove vec su sve pjesme na kartici rasporedjene u 6 foldera (po starinski direktorija) kojima je ime CD1 CD2 ....CD6 i u svakom folderu moze biti 98 pjeseama koje ICS prikazuje kao Track 1.... Track 98. Decki iz Loudlink-a tvrde da rade na tome da bar bude Naslov po ISO9660 sa 8 znakova.

Offline Dama 166

• Ovisnik o alfistima
  • AR 166 2,4/159ti 2,4/Spider 3.0 24V/ 159ti 1750tbi
    • Njemacka, Stuttgart
« Odgovori #13 u: 11-01-2008, 16:05:02 »
Damire svaka tebi dala, kolko trazis za ugradnju, normalno ti pomognem :o000: :o000:, mene interesira samo zadnja Kamera  :o000: :ok: :clap2: :clap2: :clap2:

Runner750

• Gost
« Odgovori #14 u: 24-01-2008, 06:10:48 »
Cor jos jedno pitanje. Narucio sam Loudlinka, ali zaboravio sam ih pitati s kojom vrstom memo kartice rade. Znam da SD ali ima puno vrsta (SD, SD Pro, SD Elite Pro, SD Ultra, MicroSD, SD Ultra II, SD Extreme, SD Extreme III, SD 150X). Reci mi molim te koju da kupim. Sad sam u inozemstvu i vidim da su jako povoljne (2 GB cca 8 € + čitać 1,5€)  :rol:

Offline cor

• Sa stažom
  • Alfa 166 2.4 JTD
    • Slavonski Brod
« Odgovori #15 u: 24-01-2008, 07:14:52 »

Koliko ja znam i sigurno radi sa obicnom SD karticom, ove ostale su uglavnom iste i razlikuju se  po brzini. Nacelno bi i vecina ostalih SD kartica trebala raditi ali to ne mogu garantirati posebno ne za micro koja radi na 3V. Najsigurnije je uzeti obicnu SD karticu.

Offline danko0013

• Član Alfa Kluba 12
  • Trade Count: (+7)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT 1600 Junior X2 Berlina 1750
    • Bjelovar
    • AutoServisJunior
« Odgovori #16 u: 01-08-2010, 15:44:41 »
Super mi je kamera za rikverc!
Nije bolest sve što boli

Offline sime22

• Sa stažom
    • Zagreb
« Odgovori #17 u: 12-09-2018, 22:36:32 »
Ja sam nasa nekakve rgb kamere sa dva izlaza, moze li mi netko reci da li to samo prespojim na konektore gore ili nekako drukcije.
Nasa sam neke sto idu skupa sa kucistem od osvjetljenja tablice, pa bi stavija relej da se kamera pali samo kad ide u rikverc jer koliko sam skuzija isto napajanje imaju oboje. Da li se automatski prebaci kad dobije nekakav signal ili?